Blog

A finn szauna előnyei és más infók

A finn szauna előnyei és más infók

Finn szaunának nevezzük azt, amikor beülünk a meleg, párás szauna házikóba, fülkébe, és az izzó kövekre ráöntünk egy kis illóolajos vizet, leülünk és élvezzük a nedves forróságot. Érdekel milyen előnyei vannak a finn szaunának, ami megéri ezt a forró izzadást?

A finn szauna egészségügyi előnyei

Az izzasztás és az inhalálás ősi gyógymódnak számítanak, melyek már bizonyítottak a modern orvoslásnak is.

A párás meleg pozitív hatással lesz a légutakra, a tüdőre is. A rendszeres használat enyhíti a krónikus arcüreg, tüdő és hörgő problémákat is, valamint segít megelőzni a (téli) felső légúti megbetegedéseket.

A nedves meleg azonnali hatást gyakorol a keringés rendszerünkre is. Az erek kitágulnak a melegtől, a vérnyomás leesik, de a pulzus szaporább lesz, ezért a rendszeres szaunázás javítja a szív- és a keringés rendszer állapotát, az erek falának rugalmasságát.

A meleg beindítja a nyirokkeringést is, ami fokozza a szervezet méregtelenítő folyamatait, erősödik az immunrendszer.

A bőrünk is reagálni a fog a melegre, kipirul, felpuhul, a hámréteg megduzzad, könnyen ledörzsölhetővé válik, tehát a szauna elősegíti a bőrünk megújulását, könnyed bőrradírként is felfogható. Pattanásos bőrnek kimondottan javasolt a szauna terápia.

A finn szauna lehetséges veszélyei

Ahogy minden terápiás eszközzel, így a szaunázással is vigyázni kell, ha nem vagyunk teljesen egészségesek. Természetesen, akinek bármilyen fertőző betegsége van, ne menjen szaunába, emberek közé.

Ezen kívül, akinek keringési problémája van, néhány szabályt be kell tartania, és mindenekelőtt beszélnie kell az orvosával.

  • Teli hassal nem megyünk szaunába.
  • A szauna felöntést – ami nagyon megterhelő a keringési rendszernek – mellőzzük.
  • Aki lázas, vagy hőemelkedése van, kerülje a szaunázást.
  • Akinek enyhe vagy súlyos szív- és érrendszeri betegsége van, mindenképpen kérje ki orvosa tanácsát a szaunázás előtt

Összegezve, a finn szauna jótékony hatással van a keringés- és légző rendszerre, valamint méregtelenítő és bőr-regeneráló hatása is van. Ezenkívül, erősíti az immunrendszer és a fogyókúrás erőfeszítéseinket is segíteni fogja. Kérem tekintse meg finn szaunáinkat:

Ha szeretnénk élvezni a finn szauna jótékony hatásait, de nem bírjuk a párás meleget, akkor érdemes kipróbálni az infraszaunát.

Hogyan válasszak finn szaunát?

Az már nem kérdés, hogy milyen előnyökkel jár, ha naponta tudjuk élvezni a finn szauna jótékony hatásait. Növeli az immunrendszerünket, a stressztűrő képességünket, ez pedig komoly versenyelőny a mai világban.

Mielőtt kiválasztjuk a számunkra megfelelő szaunát, felmerülhet a kérdés, hogy milyen fából készült szaunát válasszak? Épített vagy kész szaunát érdemes inkább választani?

Keressünk együtt válaszokat ezekre a fontos kérdésekre.

Épített vagy kész finn szaunát válasszak?

Mindkettőnek megvannak a maga előnyei. A kész szaunát csak be kell illeszteni az otthonunk keretei közé. Ugyanakkor, adottak a méretei és a formája is.

Ha építjük, építettjük a szaunát, akkor a saját egyedi igényeinknek megfelelően tudjuk kialakítani, még a szauna kályhát is mi alakíthatjuk.

Fontos lépés ez, mert lehet, hogy a házunkban inkább a tetőtérben tudnánk elhelyezni a szaunát, és akkor egyedi méretezésre és kialakításra lesz szükség.

Vagy elképzelhető, hogy az udvaron szeretnénk elhelyezni, mint egy izzasztó kunyhót, mindentől távol, hogy semmi se zavarja az élményünket.

Első lépésként érdemes elképzelni, hogy milyen körülmények között tudjuk elképzelni a finn szaunát az otthonunkban, aztán pedig érdemes körülnézni, hogy adott paramétereknek megfelelő kész szauna van-e elérhető közelségben.

Milyen fából készült finn szaunát válasszak?

A leggyakoribb a hemlock fenyőből készült szauna. Ez a fenyő Kanadából származik, és az egyik legjobb alapanyag a szaunák készítéséhez. Jól tűri a hőingadozást, így a szauna használata során nem repedezik meg. Színe egészen világos barna árnyalatú.

A másik fafajta, amiből szauna készülhet, az a cédrus fenyő, mely az egyik legtartósabb szauna-anyag. Kivételes hőszigetelő képessége miatt nem reped meg. Enyhén illatos fa, ezáltal hangsúlyozza ki az igazi szauna-érzetet. A cédrusfa gombaölő és korhadás elleni összetevőket is tartalmaz.

De jó lenne egy finn szauna otthon!

A finn szauna nagyon hasznos lehet az egészségünk védelmében. de azt már magunk dönthetjük el, álmodhatjuk meg, hogy milyen körülmények között tudjuk leghatásosabban kiélvezni a finn szauna nyújtotta élményt.