Blog

Az infraszauna használata és előnyei

Az infraszauna használata és előnyei

Napjainkban szinte már mindenki a gyors és hatékony megoldásokat keresi, legyen szó a stressz oldásáról, vagy a testi egészségünk megőrzéséről. A gyorsaság és hatékonyság mellett az is kitétel, hogy ez könnyen hozzáférhető legyen. A lista végére érve úgy tűnhet, hogy ilyen módszert sehol nem találunk, pedig igenis létezik. Ez nem más, mint az infraszauna.

Az infraszauna képes csökkenteni a stresszt, és a fizikai egészségünkre is jótékony hatással van. Az infraszauna használata otthon is lehetséges, de néhány fontost szabályt be kell tartani hozzá. Nélkülük ugyanis nem érhető el a kívánt hatás. Lássuk, hogy mire is kell figyelni az infraszauna használata közben.

Az infraszauna működése

Az infraszauna voltaképpen egy olyan kabin, melyben infrasugarak idézik elő a hőt. Ennek következtében a kabinban alacsonyabb lesz a hőmérséklet, mint a hagyományos szaunákban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az infraszaunában nagyjából 40 oC és 60 oC közötti a hőmérséklet. Mivel nincs akkora hőség, akár 30-40 percet is kényelmesen eltölthetünk bent. Az infraszauna tehát kiválóan alkalmas rekreációs célú használatra.

Miután bekapcsoltuk az infraszaunát, várjunk nagyjából negyedórát, amíg bemelegszik. Ez idő alatt nyugodtan végezhetünk egy kis testmozgást, hogy még hatékonyabb legyen a szaunában eltöltött idő. Ha a szauna elérte a kívánt hőmérsékleteket, nyugodtan beülhetünk.

A gőzkabinnal és a hagyományos szaunával ellentétben, az infraszaunában érdemes már a legelején felvenni egy kényelmes pozíciót, amiben utána képesek vagyunk szinte mozdulatlanul végigülni a bent töltött időt.

Erre azért van szükség, mert az infrasugarak képesek több centiméter mélyen behatolni a testbe. Csak ezután, a szövetekbe érve fejtik ki pozitív hatásukat. Viszont, ha folyamatosan más testhelyzetben ülünk, a sugarak nem fogják tudni egyenletesen felmelegíteni a testünket, így a szövetek mélyére sem jutnak be, és a kívánt folyamatok sem indulnak el.

Melyik a jobb: a finn szauna, vagy az infraszauna?

Ha szóba kerül az infraszauna használata, szinte rögtön érkezik a kérdés: melyik a jobb? A hagyományos finn szauna, vagy az infraszauna? Az alábbiakban összeszedtük mindkét típus legfontosabb jellemzőit.

Finn szauna

A hagyományos finn szauna az, ami általában először eszünkbe jut, ha a szaunákról van szó. A finn szauna általában egy lucfenyővel (de lehet nyár- és cédrusfa is) burkolt kabin. A fa benntartja a meleget, miközben beszívja a nedvességet. A finn szaunát egy kályhával szokták felfűteni. A kályhával köveket is fűtenek, melyeket vízzel és illóolajokkal is locsolhatunk. Ezáltal gőz képződik, amely fokozza a forróság érzetet, vagyis jobban fogunk izzadni. Az illóolajokat aromaterápiás hatásuk miatt alkalmazzák.

A finn szauna lényege tehát, hogy a kabinban lévő levegő forrósodik fel. A benti hőmérséklet elérheti a 100 oC-ot is. Mindemellett a páratartalom is igen magas, 75 oC körül meghaladja a 23%-ot is. Bőrünk a levegő hatására melegszik fel, és emiatt kezdünk izzadni. Sajnos azonban nem mindenki tudja ezt a szélsőséges hőmérsékletet és páratartalmat elviselni. 

Infraszauna

De nekik sem kell lemondani a szauna nyújtotta előnyökről. Az infraszauna ugyanis egész más elven működik. A finn szaunával ellentétben az infraszauna infravörös sugárzást használ. A sugárzó testek elektromágneses sugárzást bocsátanak ki, melyek nem a kabinban lévő levegőt, hanem a testünket melegítik fel. Ezáltal a kabinban megmarad egy kellemes meleg, nagyjából 30-40 oC.

Ebben a hőmérsékletben hosszabb időt is kényelmesen eltölthetünk, mialatt a hő bejut a bőr alsóbb rétegeibe is. A szövetekbe jutva megemeli a test belső hőmérsékletét, ami erősíti az immunrendszerünket és méregtelenít. Ahhoz viszont, hogy a sugarak egyenletesen érjék a testünket, ajánlott végig egy testtartásban maradni.

Az infrasugaras technológia miatt az infraszauna használata egyszerre maximum két főnek lehetséges, ellentétben a finn szaunával. Cserébe viszont 30-40 percig is elüldögélhetünk bent.

Az infraszauna fizikai hatásai

Ahogy már említettük, az infraszaunában infrasugarak érik a testet, behatolnak a bőr rétegei alá, és megnövelik a test belső hőmérsékletét. Ezzel olyan hatás keletkezik, mintha lázasak lennénk, vagyis a szervezet is akként reagál. Beindul az ellenanyagok termelése, ezek pedig segítenek semlegesíteni a kórokozókat.

Megszaporodnak a fehérvérsejtek, az immunsejtek gyorsabbak lesznek, és a szervezet számára haszontalan és felesleges anyagokat is gyorsabban szállítják a nyirokcsomókba. Innen aztán az izzadsággal együtt távoznak. Az izzadással együtt más savak, nátrium, ammónia és nehézfémek is kikerülnek a szervezetből.

Természetesen nem csak az immunrendszerre van jó hatással az infraszauna. A bőrápolásban is fontos szerepe van. Kitisztítja a bőr pórusait, és zsírbontó hatásának köszönhetően feloldja a zsírt és a koleszterint. Így az infraszauna nagy szerepet játszik a narancsbőr és az ekcéma eltüntetésében. Ezenfelül feszesebbé teszi a bőrt, és eltünteti a bőrhibákat.

Az infraszauna zsírbontó hatása a fogyásban is nagy segítséget jelent. A súlyvesztés annak is köszönhető, hogy a szaunában felgyorsul a szívverés, kitágulnak az erek, és felgyorsul a vérkeringés is, ami serkenti az anyagcserét. Az a rövid idő a szaunában olyan lesz, mintha egy kardió edzésen vettünk volna részt.

Az infraszauna stresszoldó hatása

Az infraszauna a lelki egészségünkre is pozitív hatással van. A sugarak ellazítják az izmainkat, miközben mi is ki tudjuk kapcsolni a gondolatainkat. Erre valamelyest rá is vagyunk kényszerítve, ugyanis a szaunába nem ajánlott bevinni elektronikus eszközöket. Vagyis, a kabinban töltött fél, vagy háromnegyed óra alatt garantáltan ki tudjuk üríteni a fejünkből a mindennapos problémákat.

Az infraszauna használata

Az infraszauna használata körültekintést igényel, különben a felsorolt hatások helyett csak kárt teszünk az egészségünkben. Nagyon fontos, hogy az első használatkor ne fűtsük túl, és 20 percnél több időt ne töltsünk el bent. Mind a hőmérsékletet, mind pedig a bent töltött időt fokozhatjuk később, de először tapasztaljuk ki, hogy mennyit bír a szervezetünk.

Fél órával azelőtt, hogy beülünk a szaunába, igyunk meg legalább fél liter vizet. Majd a szaunázás alatt, és utána is ügyeljünk a hidratálásra, és arra, hogy pótoljuk a kiürült ásványi anyagokat. Fontos, hogy rendszeresen használjuk az infraszaunát, hetente 3-4 alkalommal. Érdemes estére időzíteni, így ugyanis még több kalóriát égethetünk. A szaunázás végén pedig feltétlenül zuhanyozzunk.

Milyen illóolajokat használjunk az infraszaunában?

Az infraszauna használatát is összeköthetjük az aromaterápiával. Itt ugyan nem a felmelegített kövekre, hanem a testünkre kenjük a különféle illóolajokat. Ezzel felerősíthetjük a szauna jótékony hatásait. 

A borsmenta görcsoldó hatású, de a hangulatot is képes javítani. A kamilla segíti az emésztést és közben pihentet is, de a bőrproblémákra is jó hatással van. A levendula javítja az agyműködést, és gátolja a bőr öregedését.

Ha meg szeretnénk nyugtatni az izmainkat, használjunk fahéjolajat. A fahéjolaj javítja az anyagcserét és a vérkeringést is. A depresszió ellen a rozmaringolajat ajánljuk, míg a fertőzésekkel szemben a teafaolaj bizonyult hatásosnak.

Mire NE használjuk az infraszaunát?

Bármennyire is jótékony, az infraszauna használata nem ajánlott, ha érrendszeri, vérkeringési, vagy vérnyomási problémával küzdünk.

Alkohol és kábítószerek fogyasztása után se használjuk, mivel így halmozottan is dehidratálttá válik a szervezetünk.

Lázas betegeknek, várandós anyukáknak és 12 év alatti gyerekeknek szintén nem ajánlott az infraszauna használata.