Blog

Zuhanykabin szigetelés szakszerűen

Zuhanykabin szigetelés szakszerűen

Nem csupán a garancia miatt szerencsés, ha a zuhanykabin beépítését szakember végzi, hanem annak szempontjából is, hogy később se legyen probléma a szigeteléssel és ne ázzon el a fürdőszoba.

Ennek ellenére persze könnyen előfordulhat, hogy a zuhanykabin utólagos szigetelésére van szükség, mert mondjuk elöregedett, netán elfeketedett a szilikon. Igyekeztem összegyűjteni néhány megfontolásra érdemes gondolatot a témával kapcsolatban.

Zuhanykabin utólagos szigetelésének okai

Nem csak a látvány miatt lehet szükséges a szilikonos szigetelés megújítása, hanem egészségügyi szempontból is. Nem egy helyen arra figyelmeztetnek ugyanis, hogy penész és gomba is okozhatja a szilikon megfeketedését. Nyilvánvalóan szükségessé válik ekkor a szilikon cseréje a zuhanykabinnál. Szerencsére könnyen találhat már az ember penészgátló adalékkal ellátott szilikon tömítőt is a piacon.

Persze, mindenképp kérjük hozzáértő tanácsát, mielőtt megpakoljuk bevásárlókosarunkat egy, a polcról találomra levett termékkel, majd a kinyomópisztollyal rögvest nekiesünk a szaniternek.

Ha a zuhanykabinból folyik a víz, akkor valószínűleg újra kell majd szigetelni. 

Hogyan végezd a zuhanykabin utólagos szigetelését?

Fontos, hogy véletlenül se használjunk olyan szerszámot a szilikon eltávolításakor, mellyel kárt okozhatunk például a zuhanytálcában. Az újonnan felvitt és simára egyengetett szilikont érdemes legalább 24 órán át száradni hagyni. Ha viszont nem vagyunk biztosak kézügyességünkben, netán a szaniter speciális kialakítása is megköveteli, szakemberrel végeztessük a műveletet. Az egyenetlenül felvitt szilikon ugyanis nem túl esztétikus, s persze könnyen lehet, nem is látja el tömítő funkcióját.

Ha új szilikon élvédőt szerelnénk fel

Előfordulhat persze az is, hogy a jobb vízzáró funkció elérése érdekében a szilikon élvédőket is szükséges megújítani a zuhanykabinon. Vannak már kiváló víztaszító tulajdonságú és nem utolsósorban tisztítószerekkel is viszonylag könnyen ápolható szilikonból készült tömítések a piacon.

Előnyük többek között az is, hogy hosszú távon megtartják rugalmasságukat, nem repedeznek ki. Ezeket a zuhanykabin ajtóiban lévő üveg élvédőjeként, s vízelvezető tömítésként is használják. Némi keresgélés után egyhamar rájövünk, hogy kapható olyan vízvezetős szilikon zuhanykabin élvédő is, melynek beépítése szakembert sem igényel a forgalmazó szerint.

Hogyan kerülhető el a zuhanykabin utólagos szigetelése?

Sok szempontra ügyelni kell, ha vigyázni szeretnénk zuhanykabinunkra, s továbbra sem kívánunk uszodát csinálni fürdőszobánkból. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy több tényezőt érdemes figyelembe venni...

Páratartalom

A páratartalomtól is függhet a szilikonos tömítések tartóssága. Természetes, hogy az ember azt szeretné, minél hosszabb élettartamú lenne a szigetelés. Érdemes körbetekinteni a piacon és hozzáértő segítségét kérni, hiszen vannak gyártók, melyek vízvető léceinek alkalmazásával meghosszabbítható a szilikon tartóssága is.

Szilikon minősége

Több gyártó létezik és mind más és más minőséget képviselnek. Érdemes a jobb minőséget választani, hiszen jóval nagyobb kártól védjük meg a fürdőszobát.

A kiváló minőségű zuhanykabinokkal is el kell végezni egy idő után az utólagos szigetelést, hiszen az anyag elöregszik, megsérül. Ha megcsináljuk, akkor még tovább őrizhetjük meg jó állapotban a zuhanykabint.

Ha bármilyen kérdés vagy tapasztalat felmerült ezzel kapcsolatban, akkor írja meg bátran, kíváncsiak vagyunk rá!

Ha pedig minőségi zuhanykabint keresel, nézz körül a kínálatunkban!