Blog

Fürdőszoba penész: így szabadulj meg tőle!

Fürdőszoba penész: így szabadulj meg tőle!

Valószínűleg sokan szembesültünk már azzal, hogy hiába takarítjuk a házat, bizonyos részei a szokásosnál is gyorsabban koszolódnak. Jó példa erre a fürdőszoba. A fürdőszoba kedvelt helye a penészgombáknak, és ha csak felületesen takarítjuk a helyiséget, valójában sosem fog eltűnni a fürdőszoba penész. Ahhoz, hogy véglegesen megszabaduljunk tőle, ismerni kell, hogy a fürdőszoba melyik részein alakul ki a leggyakrabban, és hogy miért pont ott. A hatékony védekezés érdekében összeszedtünk néhány tippet, amik segítenek kiűzni a penészt a fürdőszobából.

Miért penészedik a fürdőszoba?

Először azonban érdemes tisztázni, hogy pontosan miért is penészedik a fürdőszoba. Azt tudni kell, hogy a penész egy gombafajta, ami spórákkal szaporodik. Ezeknek a spóráknak két dolog kell a növekedéshez: nedvesség és táplálék. Az minden bizonnyal magától értetődő, hogy a ház legnedvesebb helyisége a fürdőszoba. A zuhanykabin, a kád, a WC és a mosdó környékén is felgyűlhet a víz, ami nagyban elősegíti a penészgomba terjedését.

A víznek persze nem kell egy helyen összpontosulnia, a magas páratartalom és a rossz szellőzés is kedvező körülményeket biztosít a fürdőszoba penésznek. Ezek a veszélyek akkor lépnek fel, ha a fürdőszobában kevés, vagy egyáltalán nincs fűtés, a nyílászárók túl jól zárnak (ki gondolta volna, hogy ez is baj lesz egyszer?), vagy ha egyszerűen nincs is ablak. Fontos, hogy a fürdőszobát mindig jól átszellőztessük.

Azt most már látjuk, hogy a nedvességet számos tényező is biztosítja a penész számára. De mi a helyzet a táplálékkal? Nos, a fürdőszobában ezt is talál bőven, ugyanis nagy mennyiségben fordulnak elő bőrsejtek, és más szerves részecskék is. A porról pedig ne is beszéljünk. Persze ezeket eltávolíthatjuk, de ha már egy helyen felütötte a penész a fejét, komolyabb módszerekre lesz szükség.

Tudni kell, hogy a penész spóra már akár 1-2 nap alatt is elkezd növekedni, míg nem egy komplett kolóniává nem terebélyesedik. A kolónia kialakulása után elkezdi kibocsátani a spórákat, amik betöltik az egész teret. Ez általában rontja a beltéri levegő minőségét, valamint szennyezi a felületeket is. Ezzel be is zárult az ördögi kör, a rossz levegő, és a felületi szennyeződések ugyanis újabb penész problémák kialakulásához vezetnek.

Miért kell megszabadulni a penésztől?

Feltehetjük a kérdést, hogy tulajdonképpen miért kell megszabadulni a penésztől? Egyrészt azért, mert csúnya. Rendkívül lehangoló, ha egy egész napos takarítás után minden ragyog a házban, de a fürdőszoba sarkaiban penészfoltok éktelenkednek. A penészes fürdőszobában a tisztálkodás sem esik olyan jól, hiszen valójában koszfoltok vesznek körül. És a vendégeinket sem szívesen engedjük be egy penésszel teli fürdőbe.

A taszító látványtól könnyűszerrel megszabadulhatnánk, ha eltakarjuk. Ez azonban korántsem oldja meg a fürdőszoba penész problémáját. A penésztől minden körülmények között meg kell szabadulni, ugyanis káros az egészségre. A fürdőszoba penész egy gomba, ami nagy szerepet játszhat az asztma, allergiák és más fertőzések kialakulásában is. Nem mellesleg pedig rontja a levegőt. Így aztán nincs mese, maradéktalanul el kell távolítani a penészt a fürdőszobából.

A penész eltávolítása vegyszerrel

Most pedig lássuk, hogy milyen eszközökkel vethetünk véget a fürdőszoba penész terjedésének. Először a vegyszereket nézzük meg közelebbről, ugyanis ezek garantált sikert hoznak. Azt viszont nem árt tudni, hogy a vegyszeres takarítás során mindig körültekintően kell eljárni, mivel a saját egészségünkre is károsak lehetnek. Mindazonáltal, ha vegyszer mellett döntünk, könnyű dolgunk van, hiszen a legtöbb boltban találunk akár két-három fajtát is. Most nézzük a leghatékonyabbakat.

Klór

A penész elleni küzdelem egyik legelterjedtebb módja a klóros tisztítás. Ehhez a módszerhez valójában bármilyen klórtartalmú fertőtlenítőszert használhatunk, de vigyázni kell vele, mivel a klór rendszeres belégzése káros hatással lehet az egészségünkre.

A klóros oldatot tegyük a penészes felületre, majd egy régi, nem használt fogkefével jól dörzsöljük meg. Ezután néhány percig rajta hagyjuk, amíg hat, majd vízzel leöblítjük.

Ez az eljárás azonban károsítja a zuhany és kád körüli szigetelőanyagok állapotát. Ha olyan felületet szeretnénk tisztítani, használjunk régi ruhából kivágott anyagcsíkokat. Ezeket áztassuk be klórba, majd helyezzük el a szigetelés felületén. Éjszakára hagyjuk rajta, reggel pedig alaposan öblítsük le. (Hasznos tartalom: Zuhanykabin szigetelése)

Penészölő

A boltokban már kapható úgynevezett penészölő szer is, ami nem csak megszünteti a penészedést, de meg is előzi. A penészölőnek baktériumölő hatása van, használhatjuk kül- és beltéri felületeken, valamint festett falakon, műkőtárgyakon, kádillesztéseken, szanitereken, csempén, és fugán is. Hatékonyan segít a gomba, penész és alga fertőzés megszüntetésében és megelőzésében is.

Ammónia

Ha igazán hatékony fegyverre van szükség a fürdőszoba penész ellen, az ammónia a legjobb választás. Három és fél liter vízhez hozzáadunk háromnegyed pohár ammóniát, majd beleáztatjuk a szivacsot és áttöröljük a csempét.

Házi megoldások a fürdőszobai penész ellen

Abban az esetben, ha nem szeretnénk vegyszerekkel dolgozni, otthon is találunk megfelelő szereket a penész eltávolításához. Ezek a megoldások környezetbarátabbak és az egészséget sem veszélyeztetik.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna egy hatékony tisztítószer, melyet minden háztartásban megtalálunk. Nem csak a fekete penészfoltokat, de a kellemetlen szagokat is eltávolíthatjuk vele. Keverjük össze vízzel, fele-fele arányban, majd a súrolópasztát tegyük közvetlenül a penészfoltokra. Miután megszáradt, alaposan mossuk le.

Teafaolaj

A teafaolaj egy természetes fertőtlenítőszer, ami rendkívül hatékony gombaölő, így a penész ellen is nagyszerűen alkalmazható. Egy evőkanálnyi teafaolajat összekeverünk 2 dl vízzel, majd ráspricceljük a penészes felületre. Néhány napig rajta hagyjuk, mialatt a penész teljesen el nem tűnik. A teafaolaj megelőzés céljából is alkalmazható.

Ecet

A szódabikarbónához hasonlóan, ecetet is találunk minden otthonban, tisztító hatása pedig köztudott. Az ecet szintén környezetbarát, ráadásul olcsó beszerezni. A penészes felületre öntsünk 20%-os háztartási ecetet, majd hagyjuk rajta néhány óráig. Ezután töröljük át még egy kis ecettel, végül pedig öblítsük le.

Mire figyeljünk takarítás közben?

Bármennyire is ádázul küzdünk a fürdőszoba penész ellen, nem árt az óvatosság. A vegyszerek, melyeket a tisztításhoz használunk, az emberi egészségre is károsak, így fokozottan kerüljük velük az érintkezést, és minél kevesebbet lélegezzünk be belőlük. A penész eltávolítása során ajánlott a maszk, védőszemüveg, és gumikesztyű viselése.

Arra a is figyeljünk, hogy takarítás közben a fürdőszobában se tegyünk kárt. Ha tehát szilikon tömítést, vagy más érzékeny felületet pucolunk le, ne használjunk durva eszközöket, melyekkel összekarcolnánk. Ilyen esetben érdemes mikroszálas törölközővel takarítani.

(Hasznos lehet még: Zuhanykabin tisztítás A-tól Z-ig)

A penész megelőzése

A fentebb felsorolt megoldások valóban hatékonyak a fürdőszoba penész ellen, de minél nagyobb a fertőzött terület, annál nehezebb megszabadulni a penésztől. Ezért a legjobb védekezés, ha megpróbáljuk megelőzni a penész elterjedését. Erre is hoztunk most néhány tippet, ami nekünk is bevált.

Mivel a penész terjedését nagyban elősegíti a pára, igyekezzünk minél többet szellőztetni a fürdőszobát, ezzel csökkenthetjük a levegő páratartalmát. A zuhanykabint töröljük szárazra, a kabin ajtót pedig hagyjuk nyitva használat után. Arra is figyeljünk, hogy a szivacsok és kefék alatt se álljon a víz.

Végső esetben pedig használhatunk páramentesítő készüléket, amely elvonja a levegőből a párát. Ezáltal állandóan száraz lesz a levegő és a penészgombáknak esélyük sem lesz a megtelepedésre.