Blog

A vízköves zuhanykabin tisztítása

A vízköves zuhanykabin tisztítása

Magyarországon meglehetősen magas a csapvíz vízkő tartalma. A vízkő és a szappanlerakódások sajnos nagyon kevés használat után is rövid időn belül elrondíthatják a zuhanykabin üveg falát.

Több megoldás is létezhet a problémára. Számtalan gyártó ígér zuhanykabinjához extra védő réteget, mely megakadályozza a vízkő lerakódását az üvegen, a zuhanytálcán és a csaptelepeken. Továbbá rengeteg házi praktikát hallhatsz, olvashatsz.

Ebben a cikkben segítünk a zuhanykabin vízkő mentesítésében.

Zuhanykabin vízkövesedése

Mi az a vízkő?

A vízkő nem más, mint a csapból kifolyó ivóvízben található ásványi anyagok lerakódása különböző felületekre. Amint megnyitjuk a csaptelepet, az abból kiáramló víz mindenhol otthagyja a nyomát.

Ráadásul a műanyag felületek még könnyebben vízkövesednek és ezek tisztítása még sokkal körülményesebb/nehezebb, mint az üvegé.

Zuhanykabin vízkövesedés megelőzése

Létezik vízkőmentes víz, mely csapból folyik. A megoldást a vízszűrő berendezés kínálja. A berendezés a csaptelep bemeneti/kimeneti végéhez kapcsolódik. Zuhanyzás után a vízkőmentes vízzel ki kell öblíteni a zuhanykabint, így annak falán megszáradó víz már nem tartalmaz ásványi anyagokat, így megakadályozza a készülék a vízkő lerakódást.

Léteznek különböző anyagok, amikről a gyártók azt ígérik, hogy ha bevonjuk vele a felületet, akkor megelőzzük a vízkövesedést. Ezek hatékonyságát nem teszteltük le.

Van, aki zuhanyzás után azonnal letörli az egész felületet, hogy ezzel előzze meg a problémát. Őszintén szólva az a ritkább, hogy ezt valaki minden egyes alkalommal megtegye.

Zuhanykabin vízkő mentesítése

Ahhoz, hogy a makacs vízkövet eltávolíthassuk a fürdőszobánkban, nem szükséges egyből egy közeli drogériába berohanni és a legdrágább, garantált csillogást ígérő vegyszert megvásárolni. Egyszerűen csak használjuk ki a természet erejét és takarítsuk le könnyedén a vízkövet.

A természetes megoldásokban az a legjobb, hogy nem károsítják sem az üveg, sem pedig a csaptelep felületét, így a vízkő nehezebben rakódik le az egyenletes felületeken, illetve a baktériumokkal és az azok által okozott kellemetlen szagokkal is felveszi a harcot. Számos boltban kapható vízkőoldó nagyon erős maróanyagokat tartalmaz, melyek erősen károsíthatják a felületeket és a környezetet.

Zuhanykabin vízkő mentesítése – Működő módszerek

  • Önts 20%-os ecet a súroló szivacsra és dörzsöld át a vízköves felületet, majd hagyd hatni pár percig és ez után öblítsd le.
  • A sütőpor hasonlóan erős vízkőoldó tulajdonsággal rendelkezik, mint az ecet, és a vízkőoldás folyamata is ugyanaz.
  • Ha az előbbi két komponenst vegyítjük, akkor egy nagyon erős és hatásos elegyet kapunk, mellyel játszi könnyedséggel tudjuk még a legmakacsabb szennyeződést eltüntetni.
  • A citromlé önmagában is nagyon jó megoldás vízkőoldásra, de ezt is vegyíthetjük sütőporral, mely így megsokszorozza annak tisztító hatását.

Nem csak a vízkő okozhat gondot a zuhanykabinban. Érdemes ápolni és a megelőzésre is figyelni. 

Zuhanykabin vízkő mentesítése – Hasznos tippek

Ha tisztítószerrel, vagy természetes anyagokkal távolítjuk el a vízkövet, vannak óvintézkedések, amiket mindenképp tarts be!

  • Vegyszerek esetén egy, természetes anyagok esetén több komponenst is használhatsz egyszerre.
  • Szellőztetés! A vegyszereknek igen markáns, maró szaga lehet, így érdemes használat közben és még utána is szellőztetni.
  • A felhasznált szerek, legyen az mesterséges, vagy természetes, maró hatása a kézbőrt is erősen károsíthatják, így fontos védő kesztyű használata.
  • Védőszemüveg használata nem kötelező, de ajánlott.

Bárhogy is csinálod a vízkőoldást, saját testi épségedre és egészségedre mindenképp vigyázz! Használj védőfelszerelést és ne lélegezd be nagy mennyiségben a vegyszereket!

Tartós és szép zuhanykabint keresel?

Nézz körül a zuhanykabin kínálatunkban!